Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Dåligt tryck i duschen

Hej!

Jag har en duschblandare från Mora, två bilder bifogas. Mitt problem är att det är dåligt tryck i duschen. Jag bor i lägenhet och trycket i tvättstället är bra och grannarna säger också att det är bra tryck. Men inte i duschen. Trycket blir också sämre när man vrider temperaturen mot varmare. Jag har hört att det kan vara två fel:
1) Tilltäppt sil vid inloppet av varmvatten i blandaren.
2) Att någon slags snålspolningsfunktion har aktiverats inne i blandaren.

Vad tror ni är felet? Finns det någon sådan snålspolningsfunktion hos denna blandare?

Hälsningar
Lars
Stockholm

Kommentarer

 • Hej!
  Det verkar vara 2 orsaker till detta!
  1) Som du skriver själv så är det så om trycket ändras vid mer varmvatten så är oftast inloppssilen vid varmvatten igensatt och bör göras rent.

  2) Din blandare har ingen snålspolningsfunktion, men det takduschpaket som ni har enligt bild har flödesbegränsare som standard. Sådana måste vi sätta i för att få en godkänd produkt idag. En sitter i duschslangen och den andra i inloppet i taksilen. Dessa kan man dra ur/ta bort om man vill och tycker att flödet blir föt lågt.


  mvh
  Per-Erik

  Per-Erik Kundsupport
 • Var sitter ingångssilen?
 • Hej!

  Inloppsilen sitter i backventilen. Lossa locket på ovansidan ( nr 19 i den bifogade bilden) sedan kan man dra/häva ur backventilen (13) med en mejsel eller tång. I botten på backventilen där pilen pekar sitter inloppssilen.

  Jag bifogar också en instruktion till er blandare.

  Mvh
  Per-Erik

  Per-Erik Kundsupport
 • Hej
  tack för svaret. Jag har en 160 cc som är helt slät på ovansidan. Var sitter silen då?
  Peter
 • Hej Peter!

  Om man har en 160cc blandare så sitter inloppsilarna i anslutningarna mellan vägbrickan och blandaren kan man säga, se pilarna i bilden.

  Man får alltså lov att skruva loss blandaren från väggbrickan för att komma åt dom.

  Mvh
  Per-Erik

  Per-Erik Kundsupport
 • Hej
  Har en duschblandare med samma problem, en nyare variant dock: MA Cera T4 160 cc, det finns två lägen på av/på vredet, men det är riktigt dålig fart på vattnet i bägge lägen, om man inte vrider termostatvredet mot kall, då händer det grejer!
  Det borde vara samma problematik, med igensatt varmvattensil!? Eller kan det ha något med av/på vredets två lägen att göra?
 • Hej Anders!

  Det är som du redan antyder, det är inloppssilen på varmvatten sidan som måste göras rent. Och i och med att det blir bättre flöde när ni begär mer kallvatten så är det inget fel på av/på vredet!

  Mvh
  Per-Erik
  Per-Erik Kundsupport
 • Hej,

  Jag har också problem med vattentryck från en Mora duschblandare. Jag har en Mora Rexx T5 160c/c. Jag har testat att både göra rent silarna och ändra flödesinställningen (ECO stopp), men utan framgång. Jag har tagit bort den lilla fjädern och plattan som sitter vid inloppet, dvs delar av den bit som i instruktionsmanualen benämns som 129380 (vilket kändes som någon sorts flödesbegränsare). Jag har också testat vattentrycket utan blandare vilket är toppen.

  Till blandaren har jag Mora Rexx Shower System S5. Hoppas på goda råd nu, då det känns som jag testat allt.

  Mvh,
  Benny

  Benny
 • Hej Benny!

  För det första så är 129380 en backventil, som är en säkerhetsventil så att inte vatten kan gå bak vägen in i systemet. Så det vore nog bra att ni fixade dit sådana igen.
  När det gäller flödet så sitter dom begränsningarna i Rexx showersystem kittet, dessa begränsningar måste vi sätta i för att få produkten godkänd att sälja!
  Men vi hör oxå att detta kan innebära för låga flöden hos vissa. Dessa kan man då ta bort och få fritt flöde. Dom sitter där jag markerat i nedersta bilden, man får ta isär produkten där så kommer man att se dessa och då kan ni dra ur dom.

  Testa med att ta ur dessa flödesbegränsare och se hur flödet blir då.

  Mvh
  Per-Erik

  Per-Erik Kundsupport
 • Toppen, tack! Det löste problemet. 😀
  Benny
 • Hej!
  Hur tar man bort flödes begränsaren vid inloppet till duschslangen.
  Vi har jättedåligt tryck och har kollat trycket med kommunen o.s.v. Nu har vi bytt inloppsventilerna men problemet kvarstår. Jag vill inte byta blandare då jag anser att "Mora" är en kvalitetsblandare och den är 9 år. Den är likadan som på bilderna.
  Hoppas att ni kan hjälpa mig!
  MVH
  Gunilla f.d Comfortmedarbetare
  Gunilla Löfmark
 • Hej Gunilla!

  Den sitter inne i slangen, så om du tar loss slangen från blandaren och tittar in i slangen så skall ni se den. Och den kan man med tex en tång dra ut den.

  Mvh
  Per-Erik
  Per-Erik Kundsupport
 • Hej!

  Jag har också dåligt tryck i den ena av våra två duschar. Vi har Mora Mmix i båda med takdusch och handdusch. Den ena är installerad hösten 2014 och den andra hösten 2018. Den handdusch som är från 2014 har det alltid varit lite lågt tryck i men i den från 2018 bättre. Har kollat i slangen och finns ingen begränsare där men i själva fästet en ”orange sil”. Är det den eller finns det någon justering i blandaren?
  Maria
 • Hej Maria,

  Demontera flödesbegränsaren den "orange silen" då borde trycket bli bättre.

  Mvh
  Karin


  Karin Kundsupport
 • Hej,
  Jag har också problem med trycket i duschblandaren när man vrider mot varmvatten. Jag skruvade av slangen till handduschen närmast blandaren och hittade en liten orange plastbit som jag tog bort. Resulterade i jättebra tryck på kallt vatten, men lågt på varmt fortfarande. Lyckades inte hitta en orange plastbit för takduschen. Men kan vara så att den också sitter närmast blandaren, fick inte av den från blandaren.

  Finns det någon begränsare inuti blandaren och vart hittar jag den i så fall?

  Bifogar ett par bilder där jag ringat in vart jag tog bort plastbiten för handduschen. Själva munstycket till takduschen är inte original och av annat märke, den förra sprack.  Jerry Larsson
 • Hej Jerry!

  Om det blir olika flöde på kall och varm vatten så är det vanligaste felet att det kommit skräp med i vattnet och fastnat i inloppssilen på varmvatten sidan.

  Flödesbegränsaren för taksilen sitter i inloppet på taksilen.

  Mvh
  Per-Erik
  Per-Erik Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.