INR duschblandare MIST (av Mora.

Min första INR-blandare (MIST) blev efter något år helt igensatt i omkopplaren mellan takdusch och handdusch. Jag tillkallade rörfirma som inte ens med hammare och mejsel kunde få loss "hatten" från blandaren för att undersöka den. Jag kontaktade INR i Malmö och fick en ny. Efter ett år började reglaget bli trögt och jag tillkallade åter VVS-firma som efter viss besvär kunde få av "hatten"/reglaget. Vi fann inuti en vit beläggning. Jag tog hela blandare till Aqua Invent utanför Lund som analyserade felet och inte kom fram till något. Jag har nämligen ett kalkfilter från den firman sedan länge (DFX12). Min kalknivå är 0 och hårdhetsgraderna 0,1. Alltså inte kalk. Men vad är det? Ingen kunde svara. Någon föreslog tvålrester som ansamlas och blir till ett kitt. Men en duschblandare som inte tål tvål?? Inte särskilt troligt. Jag ringde INR som hänvisade till er eftersom det i grunden är er blandare. Jag blir mer och mer förundrad. VAd är det som gör blandaren trögare och trögare. Jag har kvar blandaren om ni vill analysera den.

Claes Levin
Claes Levin

Kommentarer

  • Hej Claes,

    De vanligaste orsakerna till att blandare blir tröga att manövrera är att det kommer in något i överstycket och påverkar detta.

    Om du inte har kalk i vattnet kan vi utesluta det, men som du själv skriver låter det som tvål eller rester från rengöringsmedel.

    Smuts partiklar:
    Förutom vanligt slitage, är den vanligaste orsaken till läckage/tröghet att det kommer in smuts/partiklar in i blandarens keramiska insats. Allt vatten innehåller partiklar, men har man tex. egen brunn har man oftast en större koncentration.

    Smuts/partiklar kan även komma in i ledningssystemet vid ledningsarbete i eller i anslutning till fastigheten där vattentrycket stängs av. När systemet trycksätts igen följer partiklar som lossnat från ledningarna med ut till det första/närmaste tappställe som används.

    Rengöringsmedel:
    Rengöringsmedel kan tränga in i blandaren som sätter igen mekanismen samt löser upp silikonfett vilket orsakar att blandaren blir trög.

    Blandare bevaras bäst genom regelbunden rengöring med mjuk trasa och neutrala eller lätt basiska rengöringsmedel (pH 6–9) i flytande form. Spraya inte direkt mot produkten då spraydimma lätt kan tränga in i öppningar, spalter och svåråtkomliga ytor.

    OBS!
    Använd ej organiska, alkoholbaserade eller frätande rengöringsmedel eller rengöringsmedel med slipmedel. Rengöringsmedel som oftast är avsedd för olika ytor i ett hushåll innehåller ämnen som är skadliga för blandaren och rekommenderas absolut inte vid rengöring.

    Temperatur:
    En annan orsak kan vara om man har väldigt varmt vatten (rekommenderad drifttemperatur 60 °C) . Desto varmare vatten desto fortare nöts/löses keramikinsatsens smörjande hinna (silikonfett) upp vilket orsakar att blandaren blir trög.

    Mvh
    Daniel Kundsupport
  • Hej Cleas
    Samma problem. Vad är åtgärden snarare än problemorsak?
    Skall man kunna ta blandarna efter att ha tagit av skruven på undersidan?
    Mvh
    Thomas
    Thomas
  • Hej,

    Är orsaken att blandaren är trög att manövrera behöver man byta blandarens överstycke. Se bifogad fil för instruktion.

    Mvh
    Daniel Kundsupport
  • Tack men kan inte ta själva blandarhandtagen efter att ha lossat på skruven. Någon lösning för det?
    Thomas
  • Hej,

    Handtaget kan sitta rejält hårt på grund av kalkavlagringar och liknande. Är skruven lossad är det bara att ta i.

    Mvh
    Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.