Till senaste kommentaren

Får bara kallvatten när spaken är inställd på ljummet vatten?

Hej,
Vi har köpt en Mora MMIX ettgreppsblandare med diskmaskinsanslutning och har ett litet problem.
När man stoppar ned blandaren (del 19 i sprängskissen) så att piggarna på undersidan går in i sitt läge i bottenplattan så hamnar kranen liksom ocentrerat. Och man måste vrida kranen väldigt långt till vänster för att det ska komma något varmvatten. Går inte det justera på något sätt?
Det har inte med temperaturbegränsningsringen att göra. Den har jag satt framåt så den tar aldrig i åt något håll.
Vad gör jag för fel?

Kommentarer

 • Hej!
  Blandaren Mora MMIX ettgreppsblandare en insats med så kallad ESS (energi spar system) eller kallstart som standard. Det innebär att när spaken står mitt fram emot en så kommer det endast kallvatten och för att få varmvatten måste man föra spaken mot varmt. I äldre ettgreppsblandare fick man blandat vatten mitt fram. Denna förändring av tekink gör att vi klarar dagens krav på energiförbrukning via en blandare. Gå gärna in på vår hemsida och läs om ESS/kallstart tekniken.

  Om man inte kan acceptera och lära sig att hantera denna teknik så kan man inte ställa om den insats som sitter i blandare, men man kan skaffa och byta insats till den äldre som har den äldre tekniken. (Ej ESS/kallstart=med röd ring).

  Det är samma insats i båda våra varumärken Mora / FM Mattsson.

  Hoppas att det gick att förstå denna information, annars får ni höra av er igen!  mvh
  Per-Erik

  Per-Erik Kundsupport
 • Tack!
  Då vet jag att det inte är något fel i alla fall. Det är nog inga problem att vänja sig nu när man vet att det ska vara så.

  /Saul
 • Hej!
  Vår köksblandare har ESS (en Mora Temp),och det har hittills fungerat bra, men den har flyttat sig i läget på något vis. Det går numera inte att få kallt vatten, då den inte går att vrida tillräckligt långt till vänster.
  Är detta något man kan justera, eller är den trasig?
  // Maria
 • Hej Maria
  Det låter som den kromade muttern sitter löst,, Annars kan den inte flytta sig
  Om du försöker få den i rätt läge och dra ut muttern så ska det nog hjälpa.


  Lycka till  Mvh Ann

  Ann Kundsupport
 • Hej, Jag har en gammal Köksblandare Mora 160 cc. När spaken är vriden så långt till höger som möjligt så är den endast strax förbi mitten medan den åt vänster pekar snett bakåt. Är detta något som påverkar temperaturen på vattnet? Eller blir det max kallt /varmt i ändlägena ändå?
  Går det att ändra så att man kan vrida lika mycket åt båda håll? Och i så fall hur?
  Mvh


  Jocke
 • Hej Jocke,

  Blandaren har en funktion som kallas ESS (energispar system). Detta är en funktion i blandaren. Det förhindrar inte att du kan få ut fullt kallt eller varmt vatten.

  Med spaken i läget rakt fram kommer alltid kallt vatten. De flesta av oss tycker att det är enklast att öppna och stänga i detta läge. Detta gör att man vid korta tappningar undviker att dra upp varmvatten i rören som sedan står och kallnar till ingen nytta.

  Mvh
  Daniel Kundsupport
 • Med spaken rakt fram vilket är så långt åt höger jag kan vrida ( är detta rätt?), så upplever jag att vattnet inte blir så kallt som det borde. Går det justera så att jag kan vrida lika långt åt bägge håll ?och i så fall hur?
  Mvh
  Jocke
 • Hej Jocke,

  Du kan börja med att justera skållningsskyddsringen enligt instruktion.  https://www.moraarmatur.com/ResourceFiles/Documents/36146.pdf

  Mvh

  Daniel Kundsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.